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1. Identificação
Tipo de ReferênciaArtigo em Revista Científica (Journal Article)
Siteplutao.sid.inpe.br
Código do Detentorisadg {BR SPINPE} ibi 8JMKD3MGPCW/3DT298S
Identificador8JMKD3MGP3W/44SJPF6
Repositóriosid.inpe.br/plutao/2021/06.16.15.59.28
Última Atualização2021:06.17.12.33.06 (UTC) administrator
Repositório de Metadadossid.inpe.br/plutao/2021/06.16.15.59.29
Última Atualização dos Metadados2022:04.04.04.50.17 (UTC) administrator
DOI10.1371/journal.pone.0251778
ISSN1932-6203
Rótulolattes: 1325667605623244 6 PompeuNoWeSmGeOm:2021:DoAgPr
Chave de CitaçãoPavanelliNoWeSmGeOm:2021:DoAgPr
TítuloIs domestic agricultural production sufficient to meet national food nutrient needs in Brazil?
Ano2021
Data de Acesso20 maio 2024
Tipo de Trabalhojournal article
Tipo SecundárioPRE PI
Número de Arquivos1
Tamanho954 KiB
2. Contextualização
Autor1 Pavanelli, João Arthur Pompeu
2 Nolasco, Camille Lanzarotti
3 West, Paul
4 Smith, Pete
5 Gerage, Jacqueline
6 Ometto, Jean Pierre Henry Balbaud
ORCID1 0000-0001-9126-8229
Grupo1 CST-CST-DIPGR-INPE-MCTI-GOV-BR
2 DIIAV-CGCT-INPE-MCTI-GOV-BR
3
4
5
6 DIPE3-COGPI-INPE-MCTI-GOV-BR
Afiliação1 Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (INPE)
2 Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (INPE)
3 University of Minnesota
4 University of Aberdeen
5
6 Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (INPE)
Endereço de e-Mail do Autor1 joaopompeu@gmail.com
2 camy.nolasco@gmail.com
3
4
5
6 jean.ometto@inpe.br
RevistaPLoS One
Volume16
Número5
Páginase0251778
Nota SecundáriaA1_ZOOTECNIA_/_RECURSOS_PESQUEIROS A1_SAÚDE_COLETIVA A1_QUÍMICA A1_ODONTOLOGIA A1_NUTRIÇÃO A1_MEDICINA_VETERINÁRIA A1_MEDICINA_III A1_MEDICINA_II A1_MEDICINA_I A1_INTERDISCIPLINAR A1_GEOGRAFIA A1_GEOCIÊNCIAS A1_FARMÁCIA A1_ENGENHARIAS_III A1_ENGENHARIAS_I A1_ENFERMAGEM A1_EDUCAÇÃO_FÍSICA A1_CIÊNCIAS_AMBIENTAIS A1_CIÊNCIAS_AGRÁRIAS_I A1_CIÊNCIA_DE_ALIMENTOS A1_CIÊNCIA_DA_COMPUTAÇÃO A1_BIOTECNOLOGIA A1_BIODIVERSIDADE A1_ADMINISTRAÇÃO,_CIÊNCIAS_CONTÁBEIS_E_TURISMO A2_PSICOLOGIA A2_PLANEJAMENTO_URBANO_E_REGIONAL_/_DEMOGRAFIA A2_MATERIAIS A2_MATEMÁTICA_/_PROBABILIDADE_E_ESTATÍSTICA A2_ENGENHARIAS_IV A2_ECONOMIA A2_CIÊNCIAS_BIOLÓGICAS_III A2_CIÊNCIAS_BIOLÓGICAS_II A2_CIÊNCIAS_BIOLÓGICAS_I A2_ASTRONOMIA_/_FÍSICA B1_EDUCAÇÃO B3_SERVIÇO_SOCIAL B3_LETRAS_/_LINGUÍSTICA B3_CIÊNCIAS_SOCIAIS_APLICADAS_I B3_ANTROPOLOGIA_/_ARQUEOLOGIA C_ENGENHARIAS_II
Histórico (UTC)2021-06-16 15:59:29 :: lattes -> administrator ::
2021-06-17 12:30:32 :: administrator -> lattes :: 2021
2021-06-17 12:33:08 :: lattes -> administrator :: 2021
2022-04-04 04:50:17 :: administrator -> simone :: 2021
3. Conteúdo e estrutura
É a matriz ou uma cópia?é a matriz
Estágio do Conteúdoconcluido
Transferível1
Tipo do ConteúdoExternal Contribution
Tipo de Versãopublisher
ResumoReducing the impacts of agriculture on the environment is one of the greatest challenges of this century. In Brazil, it is often argued that more land use change is needed to achieve food security. However, analyses seeking to understand the dynamics between agricultural production for exports and food intended for the Brazilian population have not approached the question if national agriculture is sufficient to provide Brazilians with the necessary nutrients, according to nutritional recommendations. In this sense, we sought to combine supply and dietary requirements for food (calories and nutrients) to assess trends in nutrient production and how future population projections and possible changes in diets would affect land necessity for nutritional security. We use sub-national data on agricultural production, population, Food Balance Sheets from FAO, and a compilation of nutritional information on the Brazilian agricultural production. Our results show that, in the last three decades, Brazil produced enough food calories to feed on average 115% of its population. We found that the agricultural land in 2017, without any expansion, is sufficient to feed, at least, 105% of projected population in 2060, considering the same productivity and dietary patterns. In a vegan diet scenario, less than 10% of the land dedicated to agricultural production in the past 30 years would be required. Despite limitations on supplying certain micro-nutrients, a vegan diet would require even less land in the future. We conclude that Brazilian agriculture could deliver enough food to meet Brazilians nutritional needs without further land expansion. Food production is compatible with environmental conservation in Brazil, especially if meat consumption is reduced.
ÁreaCST
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Arranjo 2urlib.net > BDMCI > Fonds > Produção a partir de 2021 > CGCT > Is domestic agricultural...
Arranjo 3urlib.net > BDMCI > Fonds > Produção a partir de 2021 > COGPI > Is domestic agricultural...
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4. Condições de acesso e uso
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Idiomaen
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Grupo de Leitoresadministrator
lattes
Visibilidadeshown
Política de Arquivamentoallowpublisher allowfinaldraft
Permissão de Atualizaçãonão transferida
5. Fontes relacionadas
Unidades Imediatamente Superiores8JMKD3MGPCW/449U4PL
8JMKD3MGPCW/46KUATE
8JMKD3MGPCW/46L2FGP
Lista de Itens Citandosid.inpe.br/bibdigital/2022/04.04.04.47 1
DivulgaçãoWEBSCI; PORTALCAPES.
Acervo Hospedeirodpi.inpe.br/plutao@80/2008/08.19.15.01
6. Notas
Campos Vaziosalternatejournal archivist callnumber copyholder copyright creatorhistory descriptionlevel e-mailaddress format isbn keywords lineage mark mirrorrepository month nextedition notes parameterlist parentrepositories previousedition previouslowerunit progress project readpermission resumeid rightsholder schedulinginformation secondarydate secondarykey session shorttitle sponsor subject tertiarymark tertiarytype url
7. Controle da descrição
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